Hij heeft het weer gefiktst!!!Over de meet in Lima. Als 38e geëindigd en winnaar van de Marathon Classe.Resume dag 12, 13 en 14

 


                                      Daniël geëindigd op de 38e plaats en wint de Marathon Classe!!!!

Weer een teamlid van Honda Team Europe uit de strijd.

In de elfde etappe ben ik een keer flink ten val gekomen en word nu geplaagd door een dikke pols. Gelukkig niets gebroken maar wel lastig maar dat mag geen opstakel meer zijn voor de resterende drie dagen. De hele rally heb ik betrouwbaar kunnen rijden zonder overbodige risico's te nemen en uiteindelijk gaat het er om dat je heelhuids in Lima over de streep komt.

Ons teamlid Marco van Geel is tijdens etappe elf ook ten val gekomen en brak daarbij zijn pols. In het zicht van de haven (er volgen na etappe elf nog drie etappes) moest hij de strijd staken.


Twaalfde etappe.
Arequipa - Nasca     

Totaal 504 km. waarvan een special van 245 km. en een liaison van 259 km.

Een nachtje met honderd man bij elkaar slapen was weer een heel aparte belevenis. Je kunt eens lekker met elkaar kletsen als dar tijd voor was want na afloop van etappe elf moesten we zelf voor het onderhoud van de motoren zorgen. Hier en daar werden wat onderdelen uitgewisseld en na een korte nachtrust moesten we op pad voor alweer route met heel veel duiden.

De dag begon met een verbindingsroute van 450 kilometer parallel aan de kust van de Pacific. Zo'n zes uren rijden en dat zijn nu net zo'n stuken waar je gemakkelijk de concentratie kunt verliezen. Na de verbindingsroute gaan we een stuk het binnenland in waar ons de special wacht en het laatste deel weer naar de kust rijden met als slot een lus om Nasca waar de finish is.

Steile duinen en op de top ging het ineens weer stijl naar beneden. Toch was het zand iets vaster dan de voorgaande dagen en kond ik dankzij de superfijne MEFO banden zonder al teveel problemen boven komen. Veel motoren met minder goede banden gaf ik het nakijken en ik had ze graag willen adviseren om de volgende keer ook met MEFO's te starten. Na het traject met de duinen volgde een stuk met ‘kamelengras', een uitdrukking die nog stamt uit de Afrika periode maar de ondergrond is toch iets anders. Flinke harde knippen en bulten en dat was best wel lastig met mijn dikke pols. Maar de Reiger shocks doen hun werk prima en loodsen de Honda feilloos over het parcours. Toch nog op het laatst wat plaatsen ingeleverd toen de Honda begon te koken. Beter wat gas terugnemen dan nu nog een blok in de soep draaien!


Rangschikking na de twaalfde etappe:

34e plaats

Tussenstand:

39e totaal


Dertiende etappe. Nasca - Pisco

Totaal 375 km. waarvan een special van 275 km. en een liaison van 450 km.

De voorlaatste dag met alweer onafzienbare duinen. Het is de laatste echte serieuze etappe met een verbinding van 100 kilometer en een special van 275 kilometer. Het wordt de laatste dag waar alles van man en machine gevergd gaat worden. Bij veel rijders begint de uitputting toe te slaan. Veel rijden er met slepende blessures rond en de concentratie gaat achteruit. De voorlaatste etappe was nog een behoorlijk heftige. Een stukje Afrika in Zuid-Amerika. De duinen waren bijzonder steil en links en rechts van me lagen talloze auto's en trucks die zich muurvast hadden ingegraven in het mulle zand.

Nu nog uitvallen is een drama en toch gebeurt het. Hans Jos Liefhebber stond als derde Nederlander in het klassement, ik heb een aantal etappes samen met hem opgereden en in het bivak bereikte mij het bericht dat hij in het zicht van de haven is uitgevallen. Liefhebber kwam tijdens de 13e etappe op 35 kilometer van de finish zwaar ten val. Hij reed in een gat van een paar meter. Hij wist de klassementsproef nog wel te finishen als 38e maar na onderzoek bij de medische post en een röntgenfoto bleek dat hij waarschijnlijk een scheurtje had in zijn rugwervel. Later bleek het te gaan om een breuk.

Het is jammer dat je zoiets overkomt en ik prijs mezelf gelukkig dat ik nu aan de poorten van Lima sta. Morgen nog even de motor een paar honderd kilometer laten brommen en dan ben ik er.


Rangschikking na de dertiende etappe:

39e plaats

Tussenstand:

39e totaal


Veertiende etappe. Pisco - Lima

Missie geslaagd !!!!

Totaal 254 km. waarvan een special van 29 km.

Vanmorgen 15 januari brak de dag van de waarheid aan. Maandenlang van voorbereiden en sponsors zoeken en gedurende twee weken en ruim 9000 kilometer afzien in de meest barre trajecten maak ik me op voor de laatste dag. In één trap loopt mijn Honda, geef hem nog één keer een schouderklopje en dan gaan we op weg naar Lima waar ons de finish wacht. Eerste een verbindingsroute over 254 kilometer met nog een kleine special van 29 kilometer en begint de zegetocht naar Lima.

En het is gelukt! Dakar 2012 is volbracht! Winnaar van het marathonklassement, derde beste Nederlander in het totaalklassement voor motoren en beste Nederlander binnen het Honda Team Europe!

Later meer.


DaniŽl day 13.

 

Daniël Day 13.


                                                 "WILLEMSEN LEADING THE MARATHON CLASS"


After 12 stages dust, water  dunes and many difficult situations  Willemsen  is leading the marathon class.  After 2 hours penalty it was all the stages hard pushing to win the time.

The Honda had hard times several ignitions,  oil leaking, and electric problems did costs much time.
Tomorrow is Sunday the stage with a special off only 25 km.


Greetz from Peru.


fotografie: Dakar Press TeamDaniŽl day 12

 

Daniël  day 12 very heavy dune stage.


Day 12 started with 450 km liaison, 6 hours ride. Then 275 km special, really hard to get trough. Dunes were soft and rocky. But the Mefo tires had super grip and I passed several bikers.

But the engine started boiling  and I had to stop for cooling down.

Happy with my 34e day result.


Daniël.


Foto: Dakar Press Team
Finish Daniël uitgezonden op Eurosport, klik hier.
Dakar resume dag 9, 10 en 11

 

De finish komt in zicht.

Het klinkt als een kreet van verlossing maar dat is het absoluut niet. De tweede week van de rally begin ik steeds beter in vorm te raken en het gaat geweldig. Tot nu toe heb ik een fantastische rally gereden en zag ik kans om steeds hoger te eindigen en gestaag wat plaatsen in het klassement te klimmen. De laatste dagen van de rally zijn aangebroken en het is nu zaak om mijn resultaten om te zetten in een definitief succes. Inmiddels sta ik als beste rijder van Honda Team Europe genoteerd en als vierde beste Nederlander. Dat moet ik op z'n minst tot aan de finish in Lima vast zien te houden. 
 


Negende etappe. Antofagasta - Iquique

Totaal 565 km. waarvan een special van 556 km. en een liaison van 9 km.

Ook dit keer weer een bijzonder zware etappe. Slechts 9 kilometer verbindingsroute waarna direct al de proef begint.

Het eerste gedeelte bergketens met smalle paden en waterpassages van een meter diep. Vooral de waterpassages was een behoorlijk opstakel. Waar veel publiek staat kun je problemen verwachten en menig motorcoureur ging kopje onder omdat die als een blind paard in de rivier dook. Beter even de situatiegoed inschatten en dan een goed "spoortje" op de rivierbodem ontdekken om heelhuids en liefst met een droog pak de overkant bereiken. Dikke modder op de oevers maar de Honda worstelt zich er prima doorheen. Daarna weer een heel ander terrein met veel fesh fesh (woestijnzand). Vooral dat bakmeelachtige fijne zand is zeer verraderlijk. De hele tijd moet je stofhappen, de luchtfilter raakt verzadigd en het achterwiel heeft moeilijk grip in het fijne zand. Ook nu weer blinkt de MEFO achterband weer uit. Een perfecte band met een uitgebalanceerd profiel waarmee je toch grip krijgt in het stofzand.

De laatste dertig kilometer van de special bestond uit duinen waar puur op navigatie gereden moest worden. Goed navigeren is een must in dit gebied want je ziet nauwelijks markante punten in het oneindige landschap waar je snel elk richtingsgevoel kwijt raakt en zomaar kunt verdwalen. Dan zijn er ook de waypoints, die moet je passeren, als je die mist lig je er zomaar uit.

Maar ook nu gaat het prima, niet teveel forceren, koppie erbij en zorgen dat je de eindstreep haalt. Na een dag woestijnrijden volgt nog een steile afdaling naar het aan de kust gelegen Iquique met een adembenemend uitzicht.

De spanning loopt op in het team. De elektrische storingen die bijna alle ontstekingsets heeft gekost begint zijn tol te eisen. Er is nog steeds geen oplossing gevonden en we raken door de sets heen. Met nog vijf dagen te gaan heb ik nog net één ontstekingset bij een Chileens team kunnen regelen. De Honda's hebben het zwaar maar we zullen er alles aan doen om aan de finish te komen.

Weer mooi als 42e gefinisht.


Tiende etappe. Iquique - Arica

Totaal 694 km. waarvan een special van 377 km. en een liaison van 317 km.

Ook nu weer loopt de route langs de Chileense kust en worden we geplaagd door onafzienbare duinen met veel fesh fesh. De duinen geven nog minder oriëntatie dan de dag daarvoor en navigeren is van levensbehoud. Onderweg werkelijk geen mens te zien, alleen maar duinen en nog eens duinen. Een soort maanlandschap maar wel adembenemend mooi. Maar misschien is het op de maan ook wel mooi!

Het laatste stuk had een meer harde ondergrond maar ook daar was het weer uitkijken geblazen. Klippen, stenen, gaten en nog veel meer verraderlijke dingen waar je zomaar over de kop kunt gaan. En als er dan voor je al een stel trucks de zaak hebben bewerkt is het met een motor haast helemaal niet om te doen.

We staan nu in het bivak en morgen bereiken we na een uurtje rijden de grens met Peru, het derde land in Le Dakar 2012.


Rangschikking na de tiende etappe:

54e plaats

Tussenstand:

43e totaal


fotografie: Dakar Press Team

Elfde etappe. Arica - Arequipa

Totaal 705 km. waarvan een special van 534 km. en een liaison van 171 km.

De dag begon met een verbinding van 140 kilometer waarna we snel aankwamen op Peruaans grondgebied. Opnieuw heeft Le Dakar een verandering in petto, deze etappe zullen we het zonder steun van de servicetrucks moeten stellen. Bovendien was de route enigszins verlegd ten opzichte van de oorspronkelijke omdat een deel onbegaanbaar was geworden door het slechte weer. De coureurs mogen elkaar wel helpen maar de serviceploegen zullen dit keer niet meerijzen. En met die steeds terugkerende ontstekingsproblemen in het achterhoofd wordt het zweten vandaag. Stel dat nu de motor stilvalt dan ben je verloren. Dan zijn alle inspanningen voor niets geweest....

Na de verbinding wachtte ons in Peru de eerste special. Smalle paden waar flinke snelheden werden gehaald met dan weer twee keer een rivieroversteek van een dikke twintig meter breed en het water een halve meter hoog.  Ook nu weer heel behoedzaam de rivieren oversteken want er liggen gladde keien onder water met een doorsnede tot wel een meter. Even het gas te ver open en je gaat kopje onder. Na het nodige water weer rijden in een dichte mist van fijn stof afkomstig van fesh fesh. Een prachtige route door duinen van honderden meters hoog en de Honda deed het weer prima. Houwen zo, vriend!

Geweldig fijn gereden vandaag en ik heb een flinke sprong gemaakt in het klassement. Dat geeft moed voor de eindsprint!

Aan het eind van de route werden we naar een apart gebied gedirigeerd waar de servicetrucks niet bij konden komen. Dat word dus een avondje beunhazen zonder monteurs.


Rangschikking na de elfde etappe:

32e plaats

Tussenstand:

37e totaal
DaniŽl Day 10

 

Daniël  day 10. Diving in the dust.  Place 56.


Day 10 very long special, after  10 km I fall in the fesh fesh dust. Dust till in my underpants, after it was hard to get back in the rithem.  The speed was not there anymore only in the dunes I run up till 41. On the end I had again oil leaking on the sprocket seal.De spanning loopt op in het team. De elektrische storingen die bijna alle ontstekingenheeft gekost begint zijn tol te eisen. Er is nog geen oplossing gevonden. Met nog 5 dagen te gaan. Ik heb nog net 1 ontsteking bij een Chileens team kunnen regelen. De Honda's hebben het zwaar maar we zullen er alles aan doen om aan de finish te komen.Groeten Daniël.
DaniŽl Day 9

 

Daniël day 8

On the end of day 8 I had again some luck. The ignition broke down again. The stage was going very well. I pushed to be in the front because of the extreme dust. Now back leading the Marathon Classe.
Daniël day 9 the longest special 565 km.


Today we had the longest special of the Rally, 565 km full throttle, dust and water passing's 1 meter deep. In the beginning with low sun it was hard to see where to go. Later the track was faster and more dunes. Result  place 42.


Greets Daniël. Fotografie: Dakar Press TeamDakar resume dag 7 en 8


Dag 7 en dag 8 van Dakar 2012.
Was het allemaal wel nodig?
Donderdag was het in het bivak van Fiambala bar slecht weer. Regen aan de voet van de Andes betekent sneeuw op de toppen van het gebergte. De verwachtingen beloofden niet veel goeds. De eerste motorrijders zouden vrijdags om 04.00 uur vertrekken richting Andes om zodoende op tijd in Copiaco aan de Chileense kant te arriveren. In donker met sneeuwstormen de motorcoureurs naar een hoogte van 4700 meter te sturen achtte de organisatie niet verantwoord. De etappe werd afgelast.Vanaf 08.00 uur vertrokken we in koppels van twee motorrijders via een alternatieve route over de Andes. Een rit van 662 kilometer. Op de pas was het 9ºc, dezelfde temperatuur als momenteel in Nederland. Geen sneeuw gezien, alles was alweer gesmolten. Daarom werd de vraag gesteld of het allemaal wel zo dramatisch was. Dan kun je achteraf gemakkelijk zeggen maar stel dat er een aantal motorcoureurs in de problemen waren geraakt dan zou de ellende niet te overzien zijn geweest. En het annuleren van de etappe werkte dit keer ook nog in mijn voordeel. Nu kreeg ik mijn portie elektronische problemen. Ineens hield de motor er mee op en was met geen mogelijkheid meer aan de gang te krijgen. Jurgen van den Goorbergh kwam er aan, zag mij staan en stopte. Ook hij heeft het hele systeem onderzocht en mij geruime tijd geholpen maar er was geen leven meer in de motor te krijgen. Tenslotte heeft de servicetruck man en machine gerepatrieerd. Wat een geluk dat me dit in de geannuleerde etappe overkwam! 

Zevende etappe
Copiapó – Copiapó
Totaal 573 km. waarvan een special van 419 km. en een liaison van 154 km. De eerste etappe op Chileens grondgebied beloofde meteen een hele zware te worden. Een met stenen bezaaid parcours met veel bochten waar het meer op stuurmanskunst aankomt dan op pure snelheid. Daarna een flink stuk waar het gewoon volgas rechtdoor ging en het laatste gedeelte bestond uit lang zanderig klimmen in de duinen.  In de special ging het prima en eindigde als 41e. Maar op de verbindingsroute begon plotseling de motor te sputteren. Weer elektronische problemen! De vorige dag hadden de monteurs zich uit de naad gewerkt om mijn Honda helemaal in orde te maken en nu dit. De schrik sloeg me om het hart. Daar sta je dan, precies halverwege de rally en de motor houd er mee op. Uiteindelijk hebben we hem kunnen repareren maar ik heb alles bij elkaar vijf uren verloren.Daardoor ben ik in het tussenklassement nu gekelderd naar een 56e plaats.

Rangschikking na de zevende etappe:
41e plaats.
Tussenstand:56e plaats.

De rustdag
Gelukkig was er zondag een rustdag. Alhoewel dat woord “rust” wel een beetje misplaatst is. De monteurs kwam het goed uit, ze hebben de Honda ongeveer helemaal uit elkaar gehaald en dat was hard nodig na een week scheuren door de meest onherbergzame streken die je maar kunt bedenken.De achtervork was gescheurd, de startmotor was kapot, nagenoeg de gehele elektronica is vervangen en voor de zekerheid nog een frisse zuiger er in. Dat mag dus wel maar we mogen geen blok wisselen.De motor loopt weer als een zonnetje en ik heb er alle vertrouwen in dat de Honda mij over zeven dagen triomfantelijk over de finish zal brengen.De Nederlandse motorcoureurs doen het prima in Le Dakar 2012. Met name toppers als Verhoeven en Knuiman op (semi) fabrieksmateriaal doen het uitstekend ondanks dat zij beiden met behoorlijk veel tegenslag te maken hebben. Als derde en vierde best geplaatste Nederlanders gingen Hans Jos Liefhebber en ik de afgelopen dagen zo’n beetje gelijk op. Ik wil alles in het werk stellen om deze keer de rally als derde beste Nederlander te beëindigen. Dat zou een prima resultaat zijn, zeker in aanmerking genomen dat we tegen de toppers als Verhoeven en Knuiman met hun semi-fabrieksmotoren geen kans hebben.Maar etappe zeven heeft mijn plannen voorlopig flink doorkruist. Omdat ik vijf uren heb stilgestaan op de verbindingsroute ben ik in het tussenklassement behoorlijk omlaag gekelderd. De komende dagen zal het er om gaan, kan ik mijn positie nog verbeteren of moet ik genoegen nemen met een plaats als vierde beste Nederlander. In ieder geval telt voor mij als belangrijkste doelstelling het marathonklassement. Daarin sta ik na de eerste helft op een tweede plaats met acht minuten achterstand op de leider. Dat is niet veel als je in aanmerking neemt hoeveel kilometers we de komende week nog moeten rijden. De vooruitzichten voor een succesvolle Dakar 2012 zijn dus volop aanwezig!.En de eerste week heb ik mijn Honda prima heel weten te houden, dat moet de tweede week ook gaan lukken!  Achtste etappe Copiapo – AntofagastaTotaal 722 km. waarvan een special van 477 km. en een liaison van 245 km.Maandagochtend 09 januari begonnen we de tweede week met meteen een van de zwaarste etappes. We zijn nu op het punt beland dat de komende dagen de echte diehards naar boven zullen komen. Een special van maar liefst 477 kilometer vergt de uiterste concentratie en de totale lengte van de etappe bedraagt 722 kilometer. Het is nu zaak het koppie er bij te houden. Kijken of de Honda iets meer kan verdragen om mijn achterstand op de leider in het marathonklassement te verkleinen maar tegelijk geen overbodige risico’s nemen want de weg naar Lima is nog lang. Want dat bleek juist het kritieke punt in de achtste etappe, het met stenen en rotsblokken bezaaide parcours is funest voor de machine. Het was constant stofhappen maar als motorcrosser heb ik daar zo mijn ervaringen mee. Ook enkele onverwachte obstakels die ik bij de cross wel vaker tegenkom, een rivierbedding die een mooie en vlakke ondergrond lijkt te hebben. Maar schijn bedriegt, zodra je met je voorwiel daarin terecht komt blijkt het een zuigende moddermassa te zijn. Enkele toprijders schijnen daar volledig kopje onder zijn gegaan. Een beetje modder deert me niet, het gaat lekker en ik kom die dag als 51e binnen.Helaas verliezen we weer een teamlid in ons Honda Team Europe, dit keer moet Jan van Woerkum opgeven vanwege zijn schouderblessure. De pijn wordt ondraaglijk en kan niet meer verder rijden. 

51e plaats.
Tussenstand:48e plaats   
  
    


DaniŽl Dakar rustdag


Daniël  rustdag.

  

Vandaag op de rustdag hebben we de motor flink beet moeten pakken. Kapotte startmotor, zuiger, start tandwiel, achter vork gescheurd en moeten lassen etc. etc. Maar nu staat de brommer er weer fris bij.  Morgen kunnen we weer  er tegen aan.

 

Groeten Daniël.

 

p.s. Ik sta 2e in het Marathon klassement op 8 minuten op nr. 71
 
Foto: Ronald ter Beek


                                                                        
Fotografie: Dakar Press Team
Dakar resume dag 5 en 6

 

Dag 5 en dag 6 van Dakar 2012.

Op wintersport.


Dakar is weer zoals het moet zijn; elke dag verrassingen, elke dag anders, elke dag loodzwaar.

De hitte van de afgelopen dagen had haar tol geëist. Een aantal coureurs moesten met uitdrogingsverschijnselen het parcours verlaten en ook de Honda machines vertoonden kuren die te wijten waren aan de hitte. Na dagenlang onder temperaturen tot meer dan 40ºc te hebben gereden verlangden man en machine naar verkoeling. Er was hoop, de vijfde etappe zou ons door rivierbeddingen en adembenemende landschappen voeren tot aan de voet van het Andes gebergte. Daarna zou de overtocht naar Chili ons dwars door het gebergte brengen met als hoogste punt 4700 meter. Wat zou het daar lekker koel zijn!

Nu weten we dat Le Dakar elke dag vol verrassingen zit, de ene dag het stuifzand van duinen, dan weer harde stenen en rotsblokken en de volgende dag een rit door modder en water en door rivierbeddingen. Deze keer zou de temperatuur voor de grootste verrassingen gaan zorgen. Op het Andes gebergte had het dagenlang onafgebroken gesneeuwd en de bergpassen naar Chili waren onbegaanbaar. De Chilenen gooiden de belangrijke grensovergang bij Paso San Francisco dicht.

Gevolg; de zesde etappe werd geannuleerd vanwege het barre weer en we gingen in konvooi de grens over.Vijfde etappe Chilecito - Fiambalá


Totaal 416 km. waarvan een special van 185 km. en een liaison van 231 km.

Abusievelijk had ik mijn vorige verslag vermeld dat ik als derde Nederlander stond genoteerd in de tussenstand. Natuurlijk moet dat vierde zijn want Hans Jos Liefhebber, die het helemaal in zijn eentje doet, staat als derde Nederlander.

De vijfde etappe was erg moeilijk. Een afwisseling van stukken met veel rotsblokken en stenen dan weer diepe moddersporen langs rivierbeddingen. Eigenlijk een grote crossproef en ik voelde me daar als een vis in (veel) water. De organisatie besloot de special in te korten van 265 tot 185 kilometer omdat sommige gedeelte totaal onbegaanbaar waren. Lekker gereden en met een 35e plaats was ik gezien de omstandigheden dik tevreden. In de totaalstand sta ik nu op de 36e plaats.


Zesde etappe Fiambalá - Copiaco

Antivries in de koelvloeistof


De gesteldheid van de route op de vijfde dag was een kleine voorbode wat ons de zesde dag te wachten stond. Het Andes gebergte zou worden doorkruist maar hevige sneeuwval van de afgelopen dagen maakte de bergpassen onbegaanbaar. De route bereikt een hoogte van 4700 meter en daar lag een dik pak sneeuw met temperaturen diep onder het vriespunt. Er zat voor de organisatie niets anders op dan de zesde etappe te schrappen. We moesten echter wel de volgende dag in Copiaco aan de start staan voor de zevende etappe en daarom werd in konvooi via een alternatieve route koers gezet naar Chili. Extra koelvloeistof in de motor, extra dikke kleding en zo gingen we op pad. Het contrast met de voorgaande dagen kon niet groter zijn!Hoe staan we er voor?

De eerste week van Le Dakar zit er bijna op. Even tijd om terug te kijken op de afgelopen dagen.

De Rally loopt heel erg lekker naar mijn  zin. Samen met Willem moeten we er wel aan trekken om de motor aan de gang te houden. In vergelijking met de KTM's mis ik enorm veel topsnelheid. Mede omdat ik in het Marathon Klassement rijd en dus geen blok mag wisselen, moet ik rustig aan blijven doen. Tot nu toe loopt dat toppie.

Dan bereiken mij ook berichten dat de televisiekijkers in Nederland zo weinig beelden van mij te zien krijgen. Dat klopt helaas. Zendtijd is niet afhankelijk van je prestaties maar puur afhankelijk hoe je met de geldbuidel strooit. Ik was blij dat ik dit jaar de sponsoring voor deelname rond kon krijgen. Wil je ook nog eens regelmatig in beeld komen dan komt daar nog eens een aanzienlijk bedrag bovenop. Jammer dat de werkelijkheid zo in elkaar zit want ik had het ook graag anders gezien.

Uiteraard spijt het me dat zeer tegenover de mensen die me willen volgen en de sponsors. Ik kan iedereen adviseren om regelmatig mijn website of die van Han van Ulsen (http://www.zijspan.hanvanulsen.nl/) te bezoeken om mij te kunnen volgen en de meest recente beelden van de rally te bekijken.

De komende week gaan we Chili doorkruisen. Chili is het meest langgerekte land ter wereld met een lange kustlijn van zuid naar noord. In Chili wacht ons bij Copiapó meteen een grote uitdaging. Het begint met smalle paden het hart van de bergen gevolgd door een grote reeks duinen.
DaniŽl Dag 6 en 7


Daniël Day 6
 

Honda on the with electric problem. Today I am a very lucky man, the special stage was canceled because of snow. So we only a simple road section to the next bivak. But my bike broke down. First I thought  it was the carburetor, I totally opened it twice and cleaned. But there was no spark. Electric ignition. Tonight we must look what is the problem 2 hours penalty. 

Greets Daniël.
 

Daniël  Day 7

 

Vandaag op de verbinding ontsteking stuk gehad. 5 uur verloren. Nu alles nieuw!!

 

Groeten Daniël

 DaniŽl Overall Report


Daniël  Overall Report.                                 

 

De Rally loopt heel erg lekker naar mijn  zin. Samen met Willem moeten we er wel aan trekken om de motor aan de gang te houden. In vergelijking met de KTM’s mis ik enorm veel topsnelheid. Mede omdat ik in het Marathon Klassement rijd en dus geen blok mag wisselen, moet ik rustig aan blijven doen. Tot nu toe loopt dat toppie.

 

Vrijdag geen etappe in verband met de sneeuw.

 

Greets Daniël.

 

Fotografie: Dakar Press Team
Dakar resume dag 3 en 4

 

Dag 3 en dag 4 van Dakar 2012.
 

Tegenslagen voor Team Honda Europe.

Achteraf gezien was dag twee al een behoorlijk heftige etappe. De temperatuur steeg op sommige plaatsen tot boven de 40ºC en dat in combinatie met een special van 290 kilometer vergde het uiterste van man en machine. Dat had dan ook gevolgen voor enkele teamleden.

Toen we op 3 januari van start gingen voor de derde etappe was Ebert Dollevoet afwezig. Hij was de vorige dag met uitdrogingsverschijnselen door een reddingshelikopter opgepikt en voor hem is de rally voorbij. Nog dezelfde dag kwam onze kopman, de Amerikaan Quinn Cody zwaar ten val en brak zijn sleutelbeen. Ook voor hem is het over en sluiten. Dat was dus al in een vroeg stadium het verlies van twee van de veertien teamleden van HTE. Maar daarmee was de tegenslag nog niet over. De vierde dag gaf de ontsteking van de motor van Jan van Gerven problemen en kwam hij te laat in het bivak. De organisatie was onverbiddelijk en Jan werd uit de wedstrijd gehaald. Dat betekent dus dat we in vier dagen drie teamleden zijn kwijtgeraakt. Hopelijk hebben we de rest van de rally het geluk wat meer aan onze zijde!


Derde etappe. 

San Rafael – San Juan
Totaal 563 km. waarvan een special van 270 km. en een liaison van 293 km.

Vandaag een technische etappe. Vooral tijdens de special van 270 wacht ons een zeer gevarieerd terrein met veel rivieren en onderweg stenen en grote rotsblokken die we moeten omzeilen.

Na een verbindingsstuk van 291 kilometer worden de auto’s gescheiden van de motoren en quads. Vanaf dat moment gaan we door diepe rivierbeddingen en de Honda krijgt constant een koude douche. Dat mag ook wel want de temperaturen bereiken Afrikaanse waarden, mag ook wel in de Dakar rally maar ik moet uitkijken dat het brandstofsysteem en de elektronica niet oververhit raakt. Dat maakt de rally eigenlijk juist zo mooi, je moet een balans zien te vinden tussen de maximaal haalbare snelheid en tevens het motorblok sparen.

Ik weet de special als 54e te beëindigen en dat levert me aan het eind van de dag een 39e plaats in het tussenklassement op.

Eenmaal in het bivak wacht de monteurs een zware taak om de Honda van A tot Z na te kijken. We mogen niets aan het toeval overlaten want eenmaal uitgevallen betekend einde rally. Maar Willem Besaris gaat voortvarend te werk en ik heb alle vertrouwen in hem. Ik kan met een gerust hart gaan slapen en Willem zorgt dat mijn stalen ros morgenvroeg er weer fris bij staat.

 

Rangschikking na de derde etappe:

54e plaats.

Tussenstand:

39e plaats.

 
Vierde etappe. 

San Juan – Chilecito

Totaal 714 km. waarvan een special van 326 km. en een liaison van 388 km.

Ons bange vermoeden dat de hitte man en machine parten ging spelen werd op dag vier opnieuw bewaarheid. Nu was het Jan van Gerven die de strijd moest staken met een oververhitte machine waardoor hij ontstekingsproblemen kreeg. Jan liep uren vertraging op en komt te laat in het bivak. Einde oefening voor Jan.

Reden te meer voor mij om onder deze omstandigheden de motor te ontzien en me te beperken tot een redelijke klassering. Ondertussen kon ik genieten van een adembenemend landschap ondanks dat het parcours er verraderlijk bij lag. Links en rechts van me enorme bergen terwijl we met onze motoren rivierbeddingen moesten doorwaden. Als je dat enorme landschap met die onmetelijke bergen om je heen ziet besef je pas hoe nietig je bent midden in deze natuur. Toch weer mooi een 56e plaats gepakt en inmiddels ben ik de derde Nederlander in het tussenklassement na Verhoeven en Knuiman. De komende dagen zullen we verlost zijn van de hitte want het Andes gebergte lonkt en daar stijgen we tot hoogtes waar de temperatuur tot het vriespunt zal dalen.

Rangschikking na de vierde etappe:

56e plaats.

Tussenstand:

40e plaats.


Nog 156 motorcoureurs in de race.       

 


DaniŽl Dag 3

Daniël  Dag 3

After a bath in the River Willemsen  on position 44. Today hard day,  the 2 top riders of our Team are out. The Honda’s have a difficult rally, fuel system and the electric are overheating. Lucky we did good home work in our garage. Together with my mechanic Willem Besaris we keep the bike rolling.

Greets Daniël.
 
Dakar resume dag 1 en 2

Dag 1 en dag 2 van Dakar 2012. Aankomst in Zuid-Amerika.


Op de eerste plaats wil ik iedereen in Nederland nog een gelukkig en gezond 2012 toewensen.

Ik sta hier bij een aangenaam temperatuurtje in het Argentijnse Mar del Plata. Een land wat nog niet zo lang geleden economisch bankroet was en waar miljoenen mensen van de ene dag op de andere al hun geld kwijtraakten. Nu zie ik een opgewekte bevolking in een land waar het economisch voor de wind gaat. En met dat gegeven wil ik iedereen in Nederland de boodschap meegeven, laat je niet afschrikken door een beetje economische teruggang, de schouders er onder en met een optimistische blik vooruit!

Na wat gewenning na een lange reis heb ik voldoende tijd gevonden om lijf en motor optimaal voor te bereiden op ruim twee weken rallyrijden. Gelukkig kon ik ter plaats mijn motor nog opfleuren met de nodige sponsornamen die te elfder ure hun medewerking aan mij hebben toegezegd. De kuip en mijn kleding zitten nu helemaal vol met sponsorlogo’s, dat zijn ook de plaatsen die het meest in het oog springen voor de camera’s.

Elke avond omstreeks 22.30 uur zal Allard Kalf op RTL-7 heet van de naald verslag doen van de verreden etappe.

Diezelfde Allard Kalf overhandigde mij tijdens de pre-proloog in Valkenswaard symbolisch een muntstuk van twee Euro als eerste aanzet om mijn sponsorbudget alsnog rond te krijgen.

Dat muntje heeft vervolgens onze zoon Niklas netjes bewaard en beschouwde ik vanaf dat moment als mijn Talisman (‘onheilkerend of gelukbrengend voorwerp’) dat mee op reis gaat tijdens Le Dakar. En zie, het heeft in ieder geval al opgeleverd dat ik met een sluitend sponsorbudget met een gerust hart kan starten.
DaniŽl Dag 2

Daniël Race 2

 2e stage Total 780 km,  288 km special.  In the begin very very fast track. To keep the Honda alive I had in down in the speed. In the marathon class I am not allowed to change the engine. So speed down on fast tracks and work harder on the technical parts and the dunes. Today 39e. Man and machine are oke. 

Daniël.

 
Dakar Dag 1

Daniël  Race 1
Today was the first stage with a special of 60 km and a lesion of 790 km.  The special started on the beach with a maximum speed of 145 on the hard water line.  For tomorrow new putoline oil, new Mefo Tyres  and  DT 1 air filters.
Greets Daniël
Dakar bijna van start.Nog een paar dagen en dan barst het geweld los in de Dakar rally.
Links boven op de site kun je op het Dakar icoon klikken voor allerlei informatie.
Wil je stemmen op je favoriet, Autodrop heeft een leuke actie bedacht klik hier. Maak je favorieten lijst. Stemmen kan tot 14 januari. Natuurlijk gaan jullie massaal stemmen op Daniël. 
De doelstelling van Daniël is om de Marathon klassement te winnen. 


Route Dakar 2012

Datum 

Start Finish Liaison Special Totaal 
01/01/2012  Mar del Plata  Santa Rosa  796  60  856  
02/01/2012  Santa Rosa  San Rafael  486  295  781*  
      486  290  776**  
03/01/2012  San Rafael  San Juan  293  270  563***  
      293  208  501****  
04/01/2012  San Juan  Chilecito  388  326  714  
05/01/2012  Chilecito  Fiambala  151  265  416***  
      246  177  423****  
06/01/2012  Fiambala  Copiapo  394  247  641  
07/01/2012  Copiapo  Copiapo  154  444  598  
08/01/2012  Rustdag          
09/01/2012  Copiapo  Antofagasta  209  477  686  
10/01/2012  Antafagasta  Iquique  9  557  566  
11/01/2012  Iquique  Arica  317  377  694  
12/01/2012  Arica  Arequipa  171  538  709***  
      120  478  598**  
      120  432  552*****  
13/01/2012  Arequipa  Nasca  259  246  505***  
      440  246  686****  
14/01/2012  Nasca  Pisco  76  276  352  
15/01/2012  Pisco  Lima  254  29  283  

* Motoren, quads en trucks
** Auto's
*** Motoren en quads
**** Auto's en trucks
***** Trucks Team Honda link naar site.


RALLY

Rally report Marokko
Afgelopen weken was het nogal stressen, de WSP spannen moesten klaar voor de klanten , zelf trainen, en de lang besproken Rally in Marokko stond op het programma. U kent het wel druk met anderen en eigen werk blijft liggen, gelukkig stond helping Han paraat om de materiaal kisten  in te pakken voor de Rally zodat ik zelf de laatste hand kon leggen aan het preparen van de blauwe duivel.

De navigatie kit erop evenals een grote brandstof tank van 30 liter, water tank, gereedschap/materiaal bak, nieuwe mefo’s met mousse,  etc etc.  Gelukkig heb ik al enige ervaring met het ombouwen van enduro naar rally zodat het maar een beperkte tijd heeft gekost.

Eenmaal klaar hebben we ons materiaal naar het Belgische EAO team gebracht die het transport naar Marokko regelde en tevens de assistentie daar.

Zelf zijn we gevlogen naar Almeria in Spanje waar zondags in de haven de administratieve en de technische controles werden uitgevoerd, daarna hebben we onze spullen klaargemaakt voor de nachtelijke overtocht naar Nador.

Maandag,
Aangekomen in Nador hadden alle deelnemers toch moeite met de Marokkaanse autoriteiten om alle benodigde papieren en stempeltjes voor elkaar te krijgen, rond 11 uur kon iedereen beginnen aan de eerste etappe van zo’n 300 km. Al snel had ik behoorlijk spijt dat ik heb gekozen voor de volle Dakar uitvoering die ruim 165 kg weegt, de eerste smalle geitepaadjes liepen meteen steil omhoog over grote gladde keien, bekaf en met een beslagen bril kwam ik boven bij het eerste checkpoint aan.  Mijn grote doel van deze rally was om er conditioneel sterk uit te komen, vol met brandstof, water en resterend materiaal maakt het op deze technische rally erg zwaar, tevens duren de dagen ook relatief lang doordat de pistes redelijk technisch zijn.

Dinsdag,
Begon ik fris aan de 2e etappe van Missour naar Merzouga, ruim 360 km met een oversteek over het Atlas gebergte. Heel veel stenen, klimmen en klauteren maakte de dag wederom zwaar. Midden op de dag kwamen we een gewonde Nederlandse deelnemer tegen met een schouder blessure. Zomaar verder rijden was geen optie en medische hulpverlening was vanzelf sprekend, de medische mobile eenheid van de organisatie had het erg druk waardoor we ruim 2 uur verloren,  samen met de gearriveerde dokter hebben we de schouder terug in de kom kunnen plaatsen. Achteraf had ik het niet anders gedaan, thats racing !!

Wel was ik te laat bij de volgende CP waardoor ik de laatste special niet meer mocht rijden en over de harde weg verder moest richting de duinen van Merzouga.

Woensdag,
stond het duinen rondje van Merzouga op het programma, 280 km beulen door mul zand, oases en stenen. Een pittige lange dag, jammer genoeg moest ik in de achterste gelederen starten wat lastig was om in het stof naar voren te jagen. Tijdens de special gaf mijn maatje Ronald ter Beek  aan dat hij inmiddels op reserve stond, het was nog 2 km naar de brandstof stop en ik dacht dat gaat hij makkelijk halen, ieder koos zijn eigen pad maar Ronald heb ik die dag niet meer gezien. Niet wetende  waar hij was ben ik na de tankstop nog op zoek geweest maar in de duinen is het haast onbegonnen werk. Toen ik eenmaal in het bivak was aangekomen werd mij duidelijk dat mijn maatje nog onderweg was en het erg zwaar had.

Donderdag, de Koning etappe. 250 alleen maar duinen

Deze dag heet de Koning etappe omdat deze het zwaarst is van de hele rally enkel een 20% van alle deelnemers haalt binnen het tijdslimiet de dag. Het eerste deel van deze etappe reed ik op met flying ter Beek hij reed op een ultra lichte 450 KTM en ik voelde een tank onder me in de mulle duinen van Merzouga. Na het eerste deel lieten we elkaar los en kon ik de gashendel verder opendraaien, van de midden moot reed ik terug naar de 3e plek . Moegestreden maar missie volbracht kon ik een duik in het zwembad nemen.

Vrijdag, Duinenrace.

Dit was een soort duinencross van 4 ronden a 35 km. Knallen, blik op oneindig en gaan tot de finish vlag. Deze etappe reden we niet op roadbook alleen op de peil van de GPS. Ik moest in de 2e groep starten en na enkele kilometers reed ik vooraan mee, jammer genoeg kreeg ik te maken met een onwillige GPS, stoppen en opnieuw  instellen koste teveel tijd om voor de overwinning te gaan, als 3e bereikte ik de top van de laatste duin/heuvel klim waar we onze tijdkaart bij de CP moesten laten afstempelen.

Zaterdag, Merzouga Missour

Ruim 360 km terug de Atlas over met 2 specials en een lange verbinding. De eerste special begon  met de gasschuif helemaal open over de kale vlaktes met een topspeed van 148 km. Het was wel erg lastig om in de stof van alle deelnemers naar voren te rijden, Flying ter Beek had er vandaag goed zin in, zijn KTM liep af en toe net even harder als de Blauwe Tornado. Met opspuitende stenen en een grote stofwolk achter ons aan reden we ons aardig naar voren.  De 2e special was meer een navigatie stage waar je met denken meer kon bereiken als met gas geven.

Zondag, Missour Nador

De dag begon bewolkt , maar ja ach we zijn in Marokko de zon zal wel doorbreken. Vandaag zouden we de laatste special weer apart rijden.  Ronald mocht de stage iets eerder beginnen als ik, jammer genoeg betekende dit dat ik door het stof moest om de andere deelnemers te passeren. Van plek 94 reed ik terug naar 3 , geweldig gevoel om zowel hard  te rijden als technisch bezig te zijn, en constant zelf mee navigeren want ook de concurrentie kan fouten maken.

Van bewolktheid tot druppeltjes en later stortregen in de woestijn is echt geen pretje want als het daar regent dan word je ook echt nat. De pistes waren inmiddels ondoorgaanbaar waardoor de Orga besloot om de resterende etappe te cancelen. Nat tot op het bot kwamen we de haven van Nador binnengereden. Ons assistentie team had gelukkig een perfecte voorbereiding en droge kleren lagen klaar !

Maandag, laatste etappe in Spanje

Het avontuur zit er bijna op nog 150 km met een laatste special bij het strand van Mojacar. Na de special reden we in colonne naar de finish waar de prachtige ceremonie werd gehouden en ik nog even fijn kon demonstreren hoe goed  een Mefo kon roken met een burnout.

Voor mij is de Tuareq Rally erg geslaagd geweest , conditioneel heb ik erg goede zaken gedaan en ik heb de kop weer leeg. De batterij is opgeladen en met oog op het komende WK seizoen heb  ik goeie zin, samen met Getty Eggink heb ik zin om te vlammen.

Hopelijk tot ziens op de eerste GP in Oldebroek.

Daniel.


Webdesign: HPU internet services